Make your own free website on Tripod.comStartside

Diskografi

Historie

Settlister

Siste nytt

Stamtre

Musikken:

Semi Norvège i MP3-format

Tekster

Presse:

Avisarkivet

Plateanmeldelser: "Tout"

Plateanmeldelser: "Istid / Hud mot Hud"

Annet:

Bestille plater

Fotogalleri

Semi Norvège in English

Kontakt:


Semi Norvège

c/o John Giævers gt.6
9007 Tromsø
Norge


seminor@online.no

The Classified Section:

Erik Lundes opplevelser i naturen

Mulige følger av å spise fruktene fra Rock'n'Roll treet

In From The Storm

Webcams Tromsø

 

© SN 2003

Liner notes - en dyd av nødvendighet ?

"Bandet har en høyst imponerende katalog av eget materiale, det meste signert gitarist Hans-Peter Johnsens snurrige penn. Mye om båten i støa og bølgan på havet, litt om politisk historie fra Santiago og mangfoldige suspekte religiøse referanser.
For min del må tekstforfattere om så skrive på rim om store matematiske problemer. Det primære er å nå frem og interessere en lytter som også skal forholde seg til musikk. Hvor mye jeg enn faller i staver hver gang en musiker klarer å gjøre poesi av nordnorsk, forblir Semi Norvège en temmelig høytflyvende ting; en liten prikk på himmelen, som vi ikke kan si sikkert om det er fly, fugl eller Supermann."

Ovenfornevnte sitat er hentet fra avisen Nordlys' anmeldelse av Semi Norvège's plate "Tout". - Det følgende er ment som en liten "hjelp til selvhjelp" for dem som lurer på hva som er hva ..."Semi Norvège - Demo"

Glass og stål (HP.Johnsen & George Johnsen)
En relativt enkel liten sak som stammer fra Større enn Elvis' tidlige akustske dager i 1997.

Papa Legba (Johnsen)
En låt fra Hans-Peters fortid i Dream Machine / Berg & Dal Band tidlig på '90-tallet. Inspirasjonsmessig og tematisk er dette samme tekst som f.eks. Robert Johnson's "Hellhound on my trail", men med en ny innfallsvinkel.
Bakgrunn for teksten: Voodoo-religonen ble utviklet av Afrikanske slaver som ble brakt til Haiti av franskmennene mellom det 17. og 19. århundre, og kombinerer slavenes Vestafrikanske stammereligioner (primært fra områdene som i dag er Benin) med européernes Romersk-katolisisme. Voodoo-religonen baserer seg på troen på én høytstående gud ("bon dieu"), og en rekke laverestående ånder, kalt "loa". Loa'ene kan ofte identifiseres med katolske helgener, men har nær tilknytning til Afrikanske stamme-guder, og kan også representere naturfenomen som ild, vann og vind, eller døde personer, deriblant prominente forfedre. Loa'ene kan deles inn to hovedgrupper: Rada'ene - som er snille og hjelpsomme - og Petro'ene, som kan være farlige og svært skadelige. En av disse er Papa Legba. Ved å inngå en avtale med Papa Legba, kan et menneske - mot å selge sin sjel - oppnå verdslig suksess og materiell velstand. Problemet er bare at Papa Legba er en noe lunefull person, og det er ikke alltid han overholder sin del av avtalen ...

Rød himmel (Lunde / Akkerman & VanLeer; arr.: Oelmann)
Opprinnelig en instrumental inspilt av Focus en gang på '70-tallet. Tekst laget av Erik og arrangement av Henning.

Tornerose (Johnsen)
En skikkelig mix av ting fra fortiden: Versene og teksten på det rolige temaet er fra en låt Hans-Peter og Pleasure in Pain spilte inn på en demo allerede i i 1986; "Etter 1000 år". Refrenget fra en omarrangert versjon av "Etter 1000 år", spilt av Berg & Dal Band ca. 1991/92 - også denne med tittelen "Tornerose". Melodien på verset er en opp-rocket utgave av refrenget på sistnevnte (!), mens melodien på refrenget er nytt.

Blindvei (Lunde)
Inspirert av virkelige hendelser.

Alle ting går rundt (Johnsen)
Nok en gang en tekst fra Berg & Dal Band ca.1992, men med ny melodi.
"CE"

Æ drømte æ fløy (Johnsen / Solheim)
Teksten er inspirert av en virkelig hendelse en sen kveldstime på utestedet "Jernbanen" i Tromsø. Verset er stort sett bare en litt humoristisk gjenfortelling av det som hendte. Refrenget tar utgangspunkt i Wright-brødrenes første primitive forsøk på å bygge en flyvemaskin, og er her bare brukt som et eksempel. Amund (personen teksten handler om) ville nok ha syntes deres ideer og tanker var uten verdi, ettersom hans livsfilosofi var at et menneskes verdi avhang av hvorvidt man hadde lest Kant eller ikke. Selv hadde han jo lest Kant, og var uten tvil svært verdifull. Etter å ha hørt på ham prate tull i timesvis, sa han til slutt: "Har du ikke lest Kant, gidder jeg ikke snakke med deg, og snudde seg demonstrativt bort.

Primære behov (Johnsen)
Første vers er en fri gjendiktning av begynnelsen på Allman Brothers' "Whipping Post", og derfra går det over til å bli en litt fleipete kommentar til både New Age og andre ting i tiden. For ordens skyld: Denne teksten baserer seg definitivt ikke på virkelige hendelser.

Ordets makt (Lunde / Oelmann)
En hard rockelåt som starter med et riff som til forveksling ligner Led Zeppelin's "Immigrant Song". Teksten tar utgangspunkt i konflikten i det tidligere Jugoslavia.

Slå av lyset (Johnsen / Lunde)
Teksten er hentet fra en Berg & Dal Band låt fra tidlig '90 tall. Den gang var dette en svært tung Judas Priest-lignende låt. En ny melodi fra Erik har endret på akkurat det.
Selve innspillingen er gjort i all hast direkte inn på mixe-bordet mens utstyret holdt på å pakkes sammen.
"Yellow Snow Compilation Vol.1"

Primære behov (Johnsen)
Samme versjon som på "CE".

Æ drømte æ fløy (Johnsen / Solheim)
Samme versjon som på "CE"

"Tout"

Molok (Johnsen)
Kanskje en sang om kjærlighet, men i så fall en svært forvrengt utgave av det.
Teksten er opprinnelig inspirert av setningen "...and guided by nothing but the voices inside her head, she ventured out onto the highway" fra en TV-dokumentar om en ung, kvinnelig massemorder / kultleder i USA. Molok er er bibelsk avgud som ble dyrket av Amonittene, og som man demonstrerte sin hengivenhet til vd å ofre sine barn til; Mao.ved å drepe det man elsker mest. Selve navnet Molok har ellers historisk vært synonymt med ondskap eller djevelen, og har i nyere tid også ofte vært forbundet med nazismens framvekst i Europa på '30-tallet.

Glass og stål (HP.Johnsen & George Johnsen)
Nyinnspilling av versjonen fra Semi Norvège's første Demo, 1998. Denne gang med mer akustisk feeling.

Æ drømte æ fløy (Johnsen / Solheim)
Nyinnspilling av versjonen fra "Yellow Snow Compilation Vol.1" og "CE", 1999. Litt mer funky og kontant denne gang.

Foran mæ står blomster (Johnsen)
En Dream Machine / Berg & Dal Band låt fra tidlig '90-tall. Teksten er egentlig inspirert av krigen i Bosnia, men kan med letthet overføres til andre ting også.

Papa Legba (Johnsen)
Nyinnspilling av versjonen fra Semi Norvège's første Demo, 1998. Egentlig samme arrangement, men denne gang med en littt annen tilnærming, og bl.a. med et relativt framtredende kor.

Primære behov (Johnsen)
Nyinnspilling av versjonen fra "Yellow Snow Compilation Vol.1" og "CE", 1999. Denne gang litt tyngre i uttrykket.

Blindvei (Lunde)
Nyinnspilling av versjonen fra "Semi Norvège's første Demo, 1998. Stort sett som den opprinnelige, men mer orkestralsk.

Slå av lyset (Johnsen / Lunde)
Nyinnspilling av versjonen fra "CE", 1999. Denne gang med bratsj-arrangement av Henning, som pga.tidspress måtte utelates første gang.

Ocean (Johnsen (Refreng: Lunde) / Lunde)
Versene ble opprinnelig laget rundt 1993, og tar utgangspunkt i myten om Atlantis - kontinentet som sank i havet. I 1997 laget Erik ny melodi til den, og slengte også på et lite refreng.
Dette er sammen med "Fønix" og "Tusen ting av plastikk" en av Semi Norvège's beryktede jamme-låter. Denne versjonen på 13:20 er lang, men langt fra den lengste utgaven som har vært spilt (he-he).
"Istid / Hud mot hud"

Istid (Johnsen)
Teksten het tidligere "Når det er så kaldt", og hørte til en heavy riff-låt som ble spilt av Pleasure in Pain / Dream Machine / Berg & Dal Band. Den ble laget på slutten av '80-tallet, og har bare gjennomgått marginale forandringer for å tilpasses den nye melodien.

Hud mot hud (Lunde)
Laget av Erik i 2000. Denne låten ble tatt fram fra tid til annen og lekt med, men ble ikke "satt i system" før det ble aktuelt å spille den innpå plate. Teksten baserer seg visstnok på en virkelig hendelse av heller privat karakter ...